Donkere dagen zorgen voor meer inbraken
Wanneer de dagen korter worden en de donkere nachten kouder wordt ook het inbrekersgilde actiever. Vooral in kleine gemeentes stijgt het aantal woninginbraken flink in de wintermaanden. Het Algemeen Dagblad ontdekte dit na de analyse van politiegegevens.
De klok gaat een uur terug, het wordt kouder, donkerder en koning Winter slaat toe. Deze ijzige vorst is echter niet de enige die toeslaat in de winterperiode. Inbrekers maken gretig gebruik van aanhoudende duisternis en doen vaker dan ooit pogingen om in woningen spullen te ontvreemden. Vanaf november tot en met de maand februari zijn inbrekers erg actief. In deze maanden doen ze bijna vijftig procent meer (pogingen tot) inbraken dan in de tijd van het jaar waarin het langer licht is. Een alarmsysteem thuis kan uitkomst bieden.
Het Algemeen Dagblad analyseerde meer dan vijftigduizend meldingen van woninginbraken gezien over twaalf maanden. Uit deze analyse bleek dat het dievengilde vooral hun slag slaat in kleine gemeenten. In grote gemeenten zoals Amsterdam, Utrecht en Rotterdam stijgt het aantal inbraken in de wintermaanden ongeveer met 35 procent. De kleine gemeentes moeten echter nog meer op hun tellen passen, aangezien het aantal inbraken daar wel toe neemt met zeventig procent.
Uitschieters
De groter uitschieters in deze wintermaanden zijn onder meer Bergen in de provincie Noord Holland. Hier kwamen in de winterperiode drie keer zoveel inbraken voor als in de rest van het jaar. Een andere uitschieter was Goeree-Overflakkee waren bijna vier keer zoveel inbraken plaatsvonden. Ook in Staphorst was het raak. Hier werd ruim drie keer zoveel toegeslagen als in de lichtere maanden. De aanvoerder van de lijst was de provincie Utrecht waar bijna 35.000 inbraken plaatsvonden in de winter.
Landelijk projectleider woninginbraak van de politie, Sybren van der Velden, herkent de bevindingen dat inbrekers in de winterperiode meer hun slag proberen te slaan in gebieden waar weinig mensen wonen. “Het heeft te maken met de trend dat mobiele bendes door het land trekken om inbraken te plegen”, meldt Van der Velden aan het Algemeen Dagblad. “Daarnaast houden we inbrekers in de grote steden de laatste vijf jaar extra goed in de gaten. Dat dwingt ze hun werkgebied te verleggen.” Daarnaast krijgt ons land ook bezoek van boevengespuis uit het buitenland. Onder meer rondtrekkende dievenbendes uit Zuid-Amerika en Oost-Europa slaan toen in Nederland.
Kerst en oudjaar
De meest drukke maand voor inbrekers lijkt toch wel december te zijn. Zit u misschien lekker bij familie in Friesland te dineren op tweede kerstdag of bitterballen te eten op oudjaarsavond in Maastricht, ondertussen slaan inbrekers hun slag in uw woning. De pieken van meldingen van (pogingen tot) inbraak liggen op 26 december en 1 januari. “Bij verdachte situaties moeten mensen niet aarzelen 112 te bellen”, vertelt Van der Velden het Algemeen Dagblad. “Maar liefst tachtig procent van de inbrekers pakken we op dankzij tips van burgers.”
In deze donkere wintermaanden voert een “Donkere Dagen Offensief”. Bij dit offensief worden burgers alert gemaakt op het voorkomen van inbraken. Dat is niet het enige wat de politie doet. Er is namelijk ook meer blauw op straat. Ook startte het ministerie van Justitie en Veiligheid eind november een campagne waarin burgers werden aangespoord om maatregelen te nemen tegen inbraken in hun woning.
Bent u nu huiverig geworden na het lezen van deze blog? U kunt ons kosteloos bellen voor gratis advies over hoe uw woning beter kunt beveiligen. Ook komen wij natuurlijk graag een camerasysteem of beveiligingssysteem van ons bij u installeren.